Quantcast
Channel: LilaLife » CFS/ME
Viewing all articles
Browse latest Browse all 5

Salt, venn eller fiende?

0
0

Denne uken kunne du nok engang lese en misvisende overskrift i en av landets største aviser, " Folk salter seg til døde".Salt fremstilles om en en helsetrussel, som forårsaker sykdom og død.Til slutt i artikkelen blir det nevnt at ferdigmat har skylden. Nærmere 50 prosent av det daglige saltinntaket kommer fra brød, kjøttprodukter,pizza, supper, sandwicher, og snack. Avisene bør ikke drive med ernæringsveiledning, det blir som oftest misvisende og feil fokus. 

 

Salt

Etter flere år med anbefalinger fra Statens råd for ernæring om å kutte ned på saltinntaket, er mange redd for å spise salt. Men kan det bli for lite? Og er det forskjell på salter?

 

I dag anslås det at vi har et gjennomsnittlig saltinntak på ca. 10 gram daglig. ¾ stammer fra bearbeidet mat. Myndighetene anbefaler et daglig saltinntak på høyst 5 gram om dagen. De begrunner dette med at mye salt kan gi høyt blodtrykk og kan øke risikoen for hjerte og karsykdom. De lærde strides også her.

 

asalt

 

Legen David Brownstein har skrevet boken salt your way  to helath. Han mener at vi bør redusere mengden raffinert salt, som bare inneholder klor og natrium og få eller ingen livsnødvendige stoffer. Han skriver at raffinert salt kan bidra til mangler og ubalanse i kroppens mineralbeholdning og kan gi forsuring av vev og føre til kronisk sykdom. Derimot uraffinert salt har mange helseeffekter.Browstein ser at pasienter som har byttet ut raffinert med uraffinert har god effekt av dette. Fallende blodtrykk og bedre immun og hormonfunksjon.

 

En rekke studier  indikerer derimot at salt kan forårsake høyt blodtrykk. Men disse studiene er primært utført med raffinert salt og på rotter. Vanligvis gis rottene unormalt store doser salt. Ingen av studiene er blitt gjort med uraffinert salt, som inneholder livsnødvendige mineraler som magnesium, selen og kalsium.

 

Browstein mener at blodtrykket vanligvis normaliseres når et ubalansert inntak av mineraler korrigeres med et bredspektret tilskudd av mineraler, herunder uraffinert salt. Det er ikke åpenbart at et salt eller natrium redusert kosthold reduserer risikoen  for hjerte og karsykdom.  Mye forskning viser det motsatte, og at det er en klar sammenheng mellom lavt inntak av mineraler som magnesium, kalium og kalsium og høyt blodtrykk.

 

Et tilfredsstillende nivå av natrium er også svært viktig. Hvis man inntar veldig lite salt øker kroppen produksjon av hormoner og enzymer som hjelper kroppen å holde på natriumet, blant annet aldosteron, revin, angiotensin og naoradrenalin. Disse hormonene stimulerer det sympatiske nervesystemet, og kan i verste fall utløse hjerteinfarkt. Brownstein ser også sammen mellom saltredusert diett og økende insulinnivå. Hans kliniske erfaring viser at det vanskelig å behandle insulinresistens og diabetes med et slikt kosthold.

 

 

Syre/base balanse.

Brownstein hevder også at mineraler i uraffinert salt kan øke pH-verdien. Hans datter utførte en test på raffinert og uraffinert salt:

Havsalt pH gikk fra 6,4-6.8-7,0

Raffinert salt             6,4-6,0

Forklaring: Raffinert salt mangler basedannende mineraler som kalium og magnesium.

 

 

Saltbehov ved paleo/naturlig mat

Ved omlegging til et kosthold med mindre karbohydrater kvitter kroppen seg med en del væske og salter(elektrolytter). Dette skyldes at insulinnivået blir lavere, som påvirker nyrenes evne til å holde på vann og salter. Mange opplever overgangsplager som kramper og svimmelhet. Noen gram ekstra uraffinert  havsalt kan motvirke, samt fjerne symptomene om de har oppstått.

 

Mine erfaringer og råd som terapeut:

Jeg anbefaler å lage mest mulig mat fra bunnen, slik at man unngår ferdigmat som inneholder mye raffinert salt. Bruk himalaysalt, urte eller havsalt og salt maten. Behovet vårt ligger på ca 5 -8 gram om dagen. Behov varierer etter hvordan man spiser, trener  og svetter. Drikker man masse vann, har man større behov for salt.

Jeg har sett fra flere eksempler hvor man har fått en uregelmessig hjerterytme på grunn ac saltmangel. Dette reverseres som regel iløpet av kort tid om man tilfører kroppen nok uraffinert salt. Dessverre er det mange som ikke kan nok om dette, og mange blir unødvendig satt på medisiner.

 

Her er et tips fra ernæringsterapeut Jens Veiersted som er en svært aktiv mann.

 

Ta ca 1/2 ts salt i en kopp varmt vann om morgenen. Juster mengden salt så det smaker OK. Ta ca 1/2 ts salt i en kopp varmt vann om morgenen. Juster mengden salt så det smaker OK. Jeg tar ofte en båt sitron og presser opp i saltvannet. Det smaker faktisk ikke så verst.

Denne mengden holder hjerterytmen min stabil, og det hjelper til å regulere blodtrykket som lett kan bli for lavt hos meg

Ellers kan man bruke det uraffinerte saltet på maten. Behovet ligger på ca 5 g pr dag. Det er lurt å unngå for mye av saltet som finnes i ferdigmat. Det er ikke så sunt. Det smaker faktisk ikke så verst.

Rett salt er absolutt en venn, og livsnødvendig. Og om man spiser naturlig ren mat er det umulig å få i seg for mye salt. 

Kilde: VOF 7/2011, og Salt your way to health David Brownstein.

 

Smil fra


Viewing all articles
Browse latest Browse all 5

Latest Images